जाडोमा तात्तातो म:म घरमै बनाएर खानुहोस्, यस्तो छ सजिलो तरिका


जाडो होस् या गर्मि सबैले मस्म लाई एकदम रुचाउने र मन पराउने गर्छन्। बच्चादेखि वृद्ध उमेरका मानिसहरुले यसलाई रुचाउने गर्छन्। जेठको चर्को घाम होस् या माघको कठ्याँग्रिदो जाडोमा मस्म सबै मौसममा अत्याधिक मन पराइने गरिन्छ । 

मस्म सानो ठुला देखि पाँच तारे होटलमासम्म पाइन्छ। मस्म थुप्रै किसिमका हुन्छन जस्तै स् शाकाहारी र मांसाहारी दुवै किसिमका बजारमा पाइन्छ। आज हामी हजुरहरुलाई घरमै ताजा, रसिलो र तातो मस्म र त्यसको अचार बनाउने तरिका बारे जानकारी दिदैछौ ।

चिकन मस्म का लागि चाहिने सामग्री ( सुरुमा मैदालाई पानिसंग मुस्ने र नरम बनाउने, चिकनको किमा बनाउने, मसिनो काटेको प्याज, लसुन र अदुवाको पेस्ट, मसिनो काटिएको बन्दा, खोर्सानी,धनिया पत्ता, मस्म को मसला, पिरो खोर्सानीको धुलो, बेसार, स्वाद अनुसारको नुन, तोरीको तेल र पानी। 

बनाउने तरीका ( चिकनको किमा, मसिनो काटेको प्याज, लसुन र अदुवाको पेस्ट, मसिनो काटिएको बन्दा, खोर्सानी, धनिया पत्ता, मस्मको मसला, पिरो खोर्सानीको धुलो ,बेसार, स्वाद अनुसारको नुन, तोरीको तेल र अन्तिममा थोरै पानी लगाएर मुस्नु पर्दछ। मैदाको डल्लोलाई चक्ला बेलनामा राखेर सानो रोटि जस्तो बनाउने र चिकनको किमलाई बिचमा राखेर आफ्नै आकारमा त्यसलाई पोको पर्न सक्नुहुन्छ।

दोस्रो हजुरहरुले मस्मको भाडोको तल्लो तहमा तातो पानी उमाल्नुपर्दछ । पहिलो र दोस्रो खण्डमा प्याक गरेको मस्मलाई त्यसमा राखेर १०(१५ मिनेट तातो पानीको बाफमा पाक्न दिनुपर्दछ र मस्म तयार हुन्छ।  

मस्ममा प्रायजसो टमाटरको अचार मिठो हुने गर्दछ। आज हामी टमाटरको अचार बनाउने तरिका भन्नेछौ। सुरुमा टमाटरलाई मसिनो तरिकाले काट्नु पर्दछ । 

अचारको सामग्री ( खोर्सानी स्वाद अनुसार,धनिया पत्ता, स्वाद अनुसारको नुन, तेल ,बेसार।

बनाउने तरीका ( सुरुमा कराई बसाउने र तेल लगाउने अनि टमाटर हाल्ने र भुटने अनि बेसार, नुन,मसला,लगाएर ३ मिनेट छोपिदिने र मनतातो पानी लगाइदिने र उमाल्ने । अन्तिममा सफा भाडोमा निकाली दिने र धनिया पत्ता हाल्दिने।  

0 Comments